fredag 17 juni 2011

Lediga dagar


Innan jag kom i kontakt med slöjdutbildningen så hade jag faktiskt fritidsintressen. Andra fritidsintressen kanske man ska tillägga. Tokigt, jag vet. Ett av dem är iallafall att ta tillvara på bär och frukt genom att sylta och safta. Det ger mig en djup inre tillfredsställelse att känna att jag tar tillvara på det naturen ger. Hur pretto som helst, men svingött och billigt för en fattig student utan sommarjobb. Så nu när jag är ledig så återupptar jag det och gör sommarens första saft; svartvinbärsbladssaft (eller saft på svarta vinbärsblad för den som tycker det låter mer grammatiskt korrekt).

Såhär gör man:
Svartvinbärsbladssaft, ca. 4 l
Du behöver:
2 l lätt packade svartvinbärsblad
3 citroner
2 l vatten
2 kg socker
30 g citronsyra


Skölj bladen och tvätta citronerna noga. Skär citronerna i tunna skivor och varva med bladen i en hink, bytta eller någon annan form av kärl. Koka upp vatten, socker och citronsyra och häll över bladen. Pressa ner bladen med en tallrik och täck byttan med lite plastfolie. Låt stå i 3 dygn. Helst lite svalt, men jag ställde min på köksbänken och det gick fint det med. Sila sedan av, tillsätt ev. konserveringsmedel (kan rekommendera flytande atamon, supersmidigt!) och häll på flaskor.

Fyra flaskor blev det totalt, tre stora och en liten.

1 kommentar:

  1. Jag känner mig också rik när jag kan ta tillvara det som finns alldeles gratis i naturen.

    SvaraRadera