fredag 17 juni 2011

Lediga dagar


Innan jag kom i kontakt med slöjdutbildningen så hade jag faktiskt fritidsintressen. Andra fritidsintressen kanske man ska tillägga. Tokigt, jag vet. Ett av dem är iallafall att ta tillvara på bär och frukt genom att sylta och safta. Det ger mig en djup inre tillfredsställelse att känna att jag tar tillvara på det naturen ger. Hur pretto som helst, men svingött och billigt för en fattig student utan sommarjobb. Så nu när jag är ledig så återupptar jag det och gör sommarens första saft; svartvinbärsbladssaft (eller saft på svarta vinbärsblad för den som tycker det låter mer grammatiskt korrekt).

Såhär gör man:
Svartvinbärsbladssaft, ca. 4 l
Du behöver:
2 l lätt packade svartvinbärsblad
3 citroner
2 l vatten
2 kg socker
30 g citronsyra


Skölj bladen och tvätta citronerna noga. Skär citronerna i tunna skivor och varva med bladen i en hink, bytta eller någon annan form av kärl. Koka upp vatten, socker och citronsyra och häll över bladen. Pressa ner bladen med en tallrik och täck byttan med lite plastfolie. Låt stå i 3 dygn. Helst lite svalt, men jag ställde min på köksbänken och det gick fint det med. Sila sedan av, tillsätt ev. konserveringsmedel (kan rekommendera flytande atamon, supersmidigt!) och häll på flaskor.

Fyra flaskor blev det totalt, tre stora och en liten.

Inspiration för hösten (mjuka material)

Jag kände att jag behövde dela upp mitt inspirationsinlägg i två för att göra det hela lite mer läsvänligt. Så här kommer den mjuka delen.

Jag vet inte ännu vilka de obligatoriska uppgifterna i textil kommer att bli, men jag har hört rykten om mer klädsömnad, och då i vävda material. Då vill jag verkligen försöka pusha och utveckla mig själv. Jag har ju en bakgrund inom textil, men mitt skoltrötta gymnasiejag var ganska duktig på att maska och bara göra minsta möjliga för att få godkänt, så jag har faktiskt en hel del att lära trots allt.
Jag har två idéer;
1. En feminin träslöjdsuniform
För vem säger egentligen att byxor är det mest praktiska? Om jag ska jobba som träslöjdslärare och kanske ha någon form av arbetskläder, då vill jag ha en outfit som är jag. Och jag är en kjol och klänningsmänniska. Jag känner mig fin, bekväm och rörlig. Och även om jag gillar mina snickarbyxor och bär dem med stolthet, så ser jag ut som en säl i dem. Det är inte hela världen att göra det, men jag är övertygad om att de flesta människor mår bättre om de känner sig snygga, även jag. Jag tänker mig typ en hängselklänning i något grövre material, jeans eller "blåtyg", med praktiska fickor för diverse verktyg. Med andra ord, som snickarbyxor fast bättre anpassat för oss sälar.
2. En fodrad ullkappa med broderier
Jag har sytt en kappa tidigare, och lärde mig mycket av den, om materialet, om min kropp, om avancerad sömnad i allmänhet. Massa saker jag inte hade en aning om. Nu skulle jag vilja använda de kunskaperna och sy en ny kappa, och därtill också gå bananer med maffiga broderier på bröstet. Och ja, jag kan lite om broderi. Jag har broderat lite korsstygn och jag kan både franska knutar och schattersöm, men jag vill NÖRDA! Jag vill GÖRA, inte bara veta i teorin hur man gör ett supermaffigt broderi, utan göra det på riktigt. Och så behöver jag faktiskt en ny kappa. Men framförallt behöver jag ett plagg med sånahär oändligt tjusiga broderier! :) Från Brodösens blogg..



När det gäller stickning och virkning så finns det ju naturligtvis mycket mer för mig att lära där, och i mån av tid så kommer jag nog försöka ägna mig åt det också, även om jag också kommer fortsätta pyssla med det på fritiden.
















torsdag 16 juni 2011

Inspiration för hösten (hårda material)

Såhär två veckor efter redovisningen så börjar äntligen inspirationen komma tillbaka. Kan tänka mig att det är lite såhär det känns att föda barn. När ungen är ute vill man inte ens tänka på att skaffa en till, men efter några veckor (månader, år?, jag har ingen praktisk erfarenhet av detta) så är man lite sugen igen. De senaste veckorna har jag ägnat åt i princip ingenting. Har virkat lite, men mest sovit länge på morgnarna, kommit ikapp med städ och tvätt och bara skrotat.

Men så kan man ju inte hålla på hela sommaren, det säger ju sig självt. Så samtidigt som inspirationen började återvända så började jag också skriva ner mina idéer, så att jag inte glömmer bort dem.

Det är med återfunnet självförtroende och massa revanschlusta som jag tar mig an den här terminen. Jag var bra deppig efter redovisningen, men nu är jag tillbaka på banan. Jag har hunnit reflektera lite över mina nya kunskaper och i dem funnit att jag faktiskt kan, och det är ju ändå det viktiga. Min trygghet i min kunskap, inte någon annans värdering av den eller av min person.
En stor anledning till att jag försöker planera såhär långt i förväg är för att jag inte ska frestas alltför mycket av andras idéer. Det är så oerhört svårt att formulera en egen idé i bruset av alla andras vid den stressiga terminsstarten , man får så lätt mindrevärdeskomplex. Till hösten ska jag ha min vision klar redan innan, och sen fokusera på att förverkliga den efter bästa förmåga.

Den obligatoriska uppgiften i trä kommer i höst vara att tillverka en sittmöbel. Där har jag inte funderat sådär väldigt mycket, eftersom jag inte vet exakt vad det är den ska innehålla. Jag slits också mellan att antingen göra något lite galet och extravagant, eller hålla mig på grundskolenivå. Det senare tror jag egentligen är att föredra för framtiden, men det tidigare tror jag värderas högre i lärarens bok. Min första tanke var att jag skulle bygga en fällbar soffa till min sambos folkvagnsbuss, vilket kan ses som det lite galna och extravaganta. Min andra tanke är en pall. Det är något som 8:orna på en skola jag besökt håller på med, och det känns som ett rimligt projekt i grundskolan. Dock vet jag inte om min pall skulle bli lika snygg som deras, för de är helt sjukt ambitiösa.

Hej folkvagnsbussen. En sån här har sambon, årsmodell 1977, fast enfärgad (röd).

Jag tror och hoppas att vi även denna termin kommer få 10 egna poäng att förfoga över. Då tänker jag fylla min del med det jag saknade och inte hade förstånd att själv ta tag i den här terminen; göra små slöjdföremål lämpliga för grundskolan. Jag tänker mig en kryddhylla, kanske en konsolhylla, något urholkat (skål eller slev eller liknande), lite betongslöjd, etc. Om jag känner mig själv rätt så behöver jag göra saker för att lära mig, jag kan inte bara titta och anta. Jag kan inte bara hoppa på att göra ett skåp direkt och genom det liksom automatiskt lära mig hur man gör en konsolhylla på bästa sätt. Jag behöver göra konsolhyllan också. Så det är min plan.
Kanske ett sånthär litet ställ, för snacks eller kanske färska kryddor? Med krukor i betong istället för metall?
Härifrån


Även såna här skulle jag vilja göra och därmed testa på hur det är att svarva i färskt trä.

En annan sak som jag saknat under terminen är återbruk. Då kommer jag tillbaka till två kära idéer; ljuskronan av slaktade konservburkar, och vitrinskåpet med ett renoverat fönster som dörr. Ljuskronan tror jag är relativt enkel att göra, men jag har ingen aning hur realistiskt det är att jag kommer hinna göra ett skåp OCH renovera ett fönster. Särskilt inte om jag ska göra allt det där jag skrivit ovan också.. Men det är inget jag bekymrar mig över just nu. Just nu är jag bara glad över att vara inspirerad igen.

torsdag 2 juni 2011

Utställningen

I tisdags hade vi utställning för nära och kära på slöjdutbildningen. Då ställde vi ut vårt skåp, våra svarvningar, samt våra egna poäng. Det var verkligen roligt att få visa upp det kan kämpat med hela terminen, särskilt när folk verkade så imponerade. Det var en riktig egoboost. En kvinna ville köpa min rosa svepask till och med! 

Det här är då mitt lilla hörn av utställningen, jag antar att det syns. Längst till vänster är mitt skåp, som jag till sist valde att betsa rödbrunt och pynta med spets baktill. Inuti står en blomkruka som dekoration och i den står två blompinnar jag gjort i luffarslöjd. Mina två svarvade skålar står nedanför (den ljusa är hur mjuk och gosig som helst). De två färgglada askarna är mina svepaskar som jag målat med många lager lackfärg. Längst till höger på bordet ligger ett virkat pannband, virkade muddar och en stickad mudd. Bakom den ligger en krok och en brödnagg i luffarslöjd, och bredvid det står mitt paradnummer; kakfatet i luffarslöjd. Ovanpå det ligger mina amigurumis, en morot, en mus och två prinsesstårtor. I fönstret står min svarvade lampfot, bredvid den ligger en rätstickad trekantssjal. Ovanför hänger en ampel i luffarslöjd, och bredvid den skymtar en klänning jag sytt med en virkat krage som jag virkat. Här är en bättre bild på den:
Jag är väldigt nöjd. Jag är nöjd med mina föremål, och jag är väldigt nöjd med helheten i min lilla utställning.
Idag lägger jag bara upp de här två bilderna eftersom min syster har tagit så mycket finare bilder med sin kamera, så när jag får tag på dem så kommer det upp fler. Förhoppningsvis några på resten av utställningen också, om mina klasskamrater godkänner det :)